World Cleanup Day

Puhtaat yhteisöt, terveet kansalaiset

Digitaalisen siivouksen päivä 20. maaliskuuta

Siivouspäivä

Teemme sen maailman verkosto kutsuu kaikki osallistumaan maailmanlaajuiseen digitaalisen siivouksen päivään 20. maaliskuuta 2021.

Yli puolet maapallon väestöstä käyttää Internetiä, mutta sen positiivisen vaikutuksen lisäksi moderniin yhteiskuntaan se tuottaa myös omaa jätettä – tutkimuksen mukaan Internetin ja sen tukijärjestelmien hiilidioksidipäästöt ovat suurempia kuin maailman lentokoneteollisuuden päästöt. Vuonna 2020 tieto- ja viestintätekniikan alan arvioidaan kuluttaneen keskimäärin 7% maailman energiantuotannosta ja päästävän vuosittain 900 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Lähes kaikki verkkotoiminnot lisäävät hiilijalanjälkemme, mutta erityisesti video ja valokuva vievät jopa kaiken mobiilidatan vaihdon. Vuoteen 2025 mennessä arvioidaan, että tietovarastot käyttävät viidesosan kaikesta tuotetusta energiasta ja että ne ovat myös suurimpia saastuttajia.

”Vuonna 2020 digitaalisten ratkaisujen käyttö työhön, viihteeseen, koulutukseen ja moniin muihin tarkoituksiin oli harppaus. Samaan aikaan matkustimme vähemmän, mutta vietimme enemmän aikaa verkossa. Ehkä ei tiedetä, että digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttö kuluttaa paljon energiaa ja tuottaa siten myös hiilidioksidia. Emme voi vielä arvioida tarkkoja mittauksia kuluneelta vuodelta, mutta tilastot osoittavat, että data ja ICT-sektorin energiankulutus ovat kasvaneet nopeasti ”, sanoo Teemme-maailman-verkon johtaja Heidi Solba, Digital Digital -järjestäjä Siivouspäivä.

digitaalinen puhdistus

Digitaalisen siivouksen päivä syntyi välttämättömyydestä käynnistää keskustelu kasvavasta ekologisesta jalanjäljestä ja sen vaikutuksista Internetiin ja sen tukijärjestelmiin. Digitaalisen siivouspäivän avulla Let’s Do It World haluaa lisätä tietoisuutta näkymättömästä digitaalisesta jätteestä ja kutsua ihmisiä arvioimaan kriittisesti omia digitaalisia tapojaan.

Digitaalisella puhdistuksella on selvä ja todellinen vaikutus. Poistamalla tarpeettomat tiedostot asemiltamme, pilvipalvelusta ja palvelinten tallennustilasta ja varmistamalla, että varmuuskopioimme vain tärkeät tiedot, autamme lieventämään datakeskusten energiapainetta. Poistamalla laitteiden digitaalinen jätetallennustila vapautuu, mikä nopeuttaa niitä ja säästää arvokasta aikaa. Järjestetyllä digitaalisella työtilalla on myös positiivinen psykologinen vaikutus, koska siisti työpaikka johtaa lisääntyneeseen keskittymiseen. Hämmentäminen voi auttaa innoittamaan ja unohtuneita ideoita myös nousemaan.

“Ilmastonmuutos on todellista, ja se on suuri uhka planeetalle ja sen asukkaille. Olemme todistamassa ennätyslämpötiloja, rankkasateita, tulvia ja merenpinnan nousua. Hyvä uutinen on, että jokainen voi pelastaa planeetan, ja kirjaimellisesti sinun ei tarvitse edes nousta sohvalta. Yksilöllisen digitaalisen siivouksen osuus näyttää olevan pieni, mutta jos teemme sen yhdessä maailmanlaajuisesti, vaikutus voi olla jo merkittävä. Esimerkiksi – jos jokainen Internet-käyttäjä poistaa 1 Gt dataa pilvitallennustilastaan, voimme säästää melkein miljoona! ” kertoi Let’s Do It Worldin toimitusjohtaja Anneli Ohvril digitaalisen siivouksen positiivisista vaikutuksista.

Digitaalisen siivouksen päivä 20. maaliskuuta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *